W dniach 14.12.2018 i 21.12.2018 roku Uczestnicy projektu „Postaw na siebie II” brali udział w warsztatach świątecznych pn. „Potrawy w Polskiej tradycji świąt Bożego Narodzenia”. Zajęcia odbyły się w Pracowni Kulinarnej w Jeleniej Górze.

Uczestnicy rozpoczęli warsztaty od przygotowania ciasta makowego na tort, wykonali ciasta na pierogi, nastawili barszcz czerwony oraz przygotowali farsz do pierogów.

Pod okiem Instruktorki Uczestnicy przygotowali następujące dania: pierogi z kapusta i grzybami, pierogi z łososiem, barszcz czerwony z jabłkiem i pomarańczą, roladki z pstrąga z kaszą kuskus, zapiekankę ziemniaczaną z filetem z kaczki w sosie gruszkowo-anyżowym oraz tort makowy bezglutenowy.

Po kilkugodzinnym gotowaniu Uczestnicy delektowali się przygotowanymi samodzielnie potrawami.

Zdjęcia z warsztatów można zobaczyć w galerii.